Blog

Greetings from the translator

Sunday 6/12/16 time 2:34 PM - Anastasia - translator

Hello from Sweden!

My name is Anastasia and I have the privilege to be Hellocons translator this year. I was chosen to be Kawaii Ambassador for Sweden 2015 and I’m really excited to be able to help spread love for lolita-fashion both in and outside Sweden. This will be my first Hellocon and I am really looking forward to participate and meet all the lovely guests! I use the username deadxsweetness on almost all social media and you can easily find my blog and Instagram if you are curious to know more about me. Don’t be shy to say hello and lets all enjoy Hellocon 2016! ( * ^ w ^ * )

13148099_10156906813690578_1680475978_o.jpg

Leave a comment. Keywords: guest of honor, organizer, Hellocon, 2016

5 syytä miksi sinun kannattaa tulla Helloconiin

Tuesday 5/17/16 - Jenni - head organizer

Helloconiin on enää kuukausi aikaa ja toivon että olette yhtä innoissanne lähestyvästä tapahtumasta kuin meidän järkkäri tiimimmekin! Tapahtuma tulee tänä vuonna olemaan aikaisempaa hienompi ja ohjelmistoltaan monipuolisempi joten toivomme että kaikki löytävät itselleen jotain mieleistä tekemistä ja nähtävää Helloconista! Tapahtumamme on suunnattu kaikille lolita-muodista kiinnostuneille ja kävijäkuntamme koostuu niin konkareista kuin uusista harrastajista. Seuraavaksi haluaisin esitellä viisi syytä miksi juuri sinun kannattaa tulla Helloconiin:
 
1. Hellocon on upea mahdollisuus tutustua muihin lolitan harrastajiin. Japanpop lehti kirjoitti joskus että ”Hellocon on kuin iso miitti.” Mikä olisikaan parempi paikka tutustua muihin lolitan harrastajiin kuin tapahtuma, joka vetää paikalle niin suomalaisia harrastajia maan kaikista kolkista kuin ulkomaalaisia aina Keski-Euroopasta ja Amerikasta saakka. Keskustelu on helppoa aloittaa vaikkapa kehumalla toisen asua, kyselemällä kuulumisia tai tiedustelemalla toisen mielipidettä uusimmasta Babyn printistä. Todennäköisesti juttukaverisi on yhtä hermostunut kuin sinä ja parhaassa tapauksessa saatat saada jopa uuden ystävän.
 

02_8.jpg
2. Hellocon on mahtava mahdollisuus oppia lisää lolita-muodista, sillä tapahtuma on täynnä mitä mielenkiintoisimpia pajoja sekä luentoja. Haluatko tietää ensi kevään trendit? Suuntaa muotinäytökseen! Kiinnostaako kiinalaiset teet? Nokka kohti teepajaa! Lisäksi Hellocon tuo Suomeen ainoana tapahtumana lolitan isoja nimiä, kuten tämän vuoden kunniavieraamme Baby, the Stars Shine Brightin. Oletko aina halunnut tietää mikä toimii kunniavieraamme Babyn pääsuunnittelijan Kano Masumin inspiraation lähteenä? Nyt sinulla olisi ainutlaatuinen tilaisuus kysyä sitä häneltä henkilökohtaisesti!
 

13196196225_dcfd518c69_o.jpg

 
3. Tapahtumaan voi tulla vaikka tavallisissa vaatteissa. Sinun ei tarvitse omistaa ensimmäistäkään lolita vaatetta osallistuaksesi Helloconiin. Pelkkä kiinnostus riittää ja tapahtuma saattaakin olla sinulle se kipinä joka saa sinun hankkimaan ensimmäisen mekkosi (vaikkapa juuri Helloconista!) Muistan ensimmäisestä Helloconista vuodelta 2013 sen kun pidin omaa kirpparipöytää, ja eräs nuori tyttö tuli ostamaan minulta ensimmäisen mekkonsa äitinsä kanssa. Oli aivan upeaa nähdä että mekko meni rakastavaan kotiin ja saimme Suomeen taas uuden lolitaan hurahtaneen henkilön! Eli jos vaatekaapistasi ei löydy muuta, niin voit vaikka suunnata tapahtumaamme pilkkihaalareissa. Ainoa rajoitus on se että emme salli tapahtumassamme brändien tuotteista tehtyjä replicoita tai piraattituotteita. Voit tutustua pukukoodiimme tarkemmin täällä.
 
4. Tapahtumasta löytyy paljon ihanaa ostettavaa kaikille budjeteille. Puuttuuko sinulta se perus valkea blouse vai haluatko vain uuden mekon kesäksi? Ei hätää! Hellocon tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden ostaa lolita vaatteita livenä suoraan brändeiltä. Lisäksi monet myyjät antavat kokeilla vaatteita ennen ostopäätöstä, joten vältyt perinteisiltä ”oho tämä olikin aivan liian iso/pieni” –tilanteilta, joitten kanssa saa aina painia netistä tilattaessa. Onko budjettisi pieni? Ei hätää! Tapahtumaan on myös tulossa myyjiä pitämään kirpparipöytiä, joista voi tehdä ainutlaatuisia löytöjä pilkkahintaan.
 

13196389663_d94f013bfa_o.jpg

5. Tule inspiroitumaan muista kävijöistä ja upeasta muodista. Monet pitempään lolitaa harrastaneet panostavat asuihinsa tavallista enemmän kun on kyseessä isompi tapahtuma, mutta alemmuuskompleksin sijasta kannattaa ennemminkin inspiroitua ja ihastua! Hellocon on upea tilaisuus nähdä mitä ihanimpia ja eeppisimpiä lolita asuja. Suosikeistaan voi vaikka napsaista kuvan muistoksi (kunhan muistaa pyytää luvan kuvauksen kohteelta.) Lisäksi inspiraatiota voi hakea muotinäytöksistä, joissa eri merkit esittelevät uusimpia luomuksiaan.
 

20150518_Hellocon_2015__Sanni_Siira_098.jpg


Eli tässä ovat minun top 5 syytäni miksi sinun kannattaa ehdottomasti suunnata ensi kesäkuussa Helloconiin! Mikäli lippu päätapahtumaan on hankkimatta, kannattaa se tehdä pikimmiten sillä ennakko lipunmyynti sulkeutuu 1.6. kello 24:00. Tänä vuonna olemme vaihtaneet isompiin ja upeampiin tiloihin, joten lippuja saa vielä päätapahtumaan ovelta. Tätä kirjoittaessani teekutsulippupaketteja on jäljellä 2 kpl, eli sellaisenkin ehtii vielä napata omaksi, jos olet vikkelä. Teekutsuilla kävijät pääsevät tutustumaan kunniavieraisiimme Akinori Isobeen sekä Kano Masumiin meet&greetissä ja kaikki lipun lunastaneet pääsevät osallistumaan arvontaan, josta voi voittaa upeita Baby, the Stars Shine Brightin lahjoittamia palkintoja. Lisäksi tarjolla on herkullista ruokaa, upeaa seuraa sekä mahtavaa tunnelmaa. Mikäli sinulla on jo lippu päätapahtumaan, mutta haluaisit vielä osallistua teekutsuille niin ota yhteyttä lipunmyyntiimme. Voimme myydä erillisiä teekutsulippuja niin kauan kuin niitä löytyy lippukaupastamme.
 
Tapahtumassa nähdään!

ystävällisin terveisin,
Jenni - pääjärjestäjä
 

Leave a comment. Keywords: Hellocon, 2016, liput

Hellocon decorations

Friday 4/29/16 time 6:50 PM - Tiina - decorations

Hello everyone!
 
I'm Tiina and I'm doing the decorations for Hellocon for the second time this year. I have graduated as a fashion designer and I have always enjoyed designing and crafting. It's been a very interesting journey to learn to plan and make event decorations as well.
 
I'm very inspired by our new beautiful location, the Rose Garden theme and the Hellocon flyer made by Charlotta! I think everything suits perfectly our guest of honor, Baby the Stars Shine Bright.
 

moodboard_rosegarden.jpg

 
All the pictures used in the moodboard can be found on Hellocon's pinterest board, Dreamy Rose Garden. Please take a look and get even more inspired! Have you already decided what you’re going to wear?
 

D-Sign-Logo_.png

This year, the decorations for Hellocon have been made in co-operation with D-sign Luotsi project in Hämeenlinna. Its goal is to provide guidance for unemployed people, who have studied or are interested in creative fields. In D-sign Luotsi they encourage everyone to find their own thing and go for it, no matter if it's woodwork, jewelry, clothing, painting or anything else! Please visit their facebook page where you can see more of their projects. You can find more information about Luotsisäätiö on their website.
 
Tänä vuonna Helloconin koristeet on tehty yhteistyössä D-sign Luotsi -projektin kanssa Hämeenlinnassa. Projektin tavoite on tarjota työttömille, luovia aloja opiskelleille tai niistä kiinnostuneille ihmisille ohjausta ja mahdollisuuden löytää sen oman juttunsa ja kenties opiskelu- tai työpaikan. D-sign Luotsissa on mahdollisuus tutustua mm. puu- tai korutöihin, ompelemiseen, maalaamiseen ja moneen muuhun luovaan tekemiseen. Vilkaisethan D-signin facebook-sivut, joilta löytyy lisää heidän toteuttamiaan projekteja. Lisää tietoa Luotsisäätiöstä löytyy heidän nettisivuiltaan.
 
D-sign Luotsi 
 
Almost all Hellocon decorations were made in D-sign Luotsi's workspace and everything is made from second hand materials found in D-sign Luotsi storage, such as copper wires, glitter, paper, old curtains  and scraps. During the process we used multiple different techniques such as dyeing the fabric petals with crafting paints because we wanted to make them more multi-dimensional and we didn’t have pink fabric in the right shade. Of course there was lots of sewing and glueing and I even got to try out plaster. Nothing goes to waste in D-sign Luotsi project!  We still haven't decided what to do with the decorations after Hellocon, but most likely they will be used again for something.
 
I can’t show you the end result just quite yet but here’s a sneak peek picture of the making process! I think especially the teaparty table decorations came out somewhat creepy…
 

Lähes kaikki koristeet Helloconiin on tehty D-sign Luotsin työtiloissa ja kaikki on tehty varastosta löytyneistä kierrätysmateriaaleista, kuten kuparilangasta, pahvista, vanhoista verhoista ja tilkuista. Työskentelyn aikana käytimme useita eri tekniikoita, kuten värjäämistä kangasterälehtiin, koska halusimme niistä moniulotteisempia eikä meillä ei ollut oikeansävyistä vaaleanpunaista kangasta. Tietenkin myös ompelua ja liimaamista oli paljon, ja kokeilin jopa kipsin valamista. Mikään ei mene hukkaan D-sign Luotsi -projektissa! Emme vielä ole päättäneet mitä koristeille tapahtuu Helloconin jälkeen, mutta todennäköisesti niitä hyödynnetään uudestaan jollain lailla.
 
Ihan vielä en voi näyttää lopputulosta, mutta tässä vähän esimakua työskentelykuvien muodossa! Etenkin teekutsujen pöytäkoristeista tuli mielestäni hiukan karmivia…
 

hellocon_koristeidenteko_kollaasi.jpg

 
I want to thank D-sign Luotsi for the great opportunity to experiment with new things and all the people at D-sign’s who were helping me!
 
Haluan kiittää D-sign Luotsia hienosta mahdollisuudesta uusien asioiden kokeiluun ja kaikkia ihmisiä, jotka auttoivat monella tavalla!
 
It has been amazing to be a part of this passionate group of people that want to create the best lolita event possible! So, I hope to see you all in Hellocon!
 
With best regards,
 
Tiina

 

1 comment . Keywords: Hellocon, decoration, 2016, Luotsi

Greetings from the guest of honor assistant

Thursday 4/14/16 time 7:36 PM - Heidi - Guest of honor assistant


Hello!

I'm Heidi, the one who is taking care the schedules, transportation and 24-hour-assistance of our great Japanese guests of honor during their whole stay in Finland. The task will make me busy for many days, but I am looking forward to see and feel the beautiful atmosphere of Hellocon again in the year 2016. Especially I'm excited about The Masquerade Ball! Creatures of the night, vampires, aristo and dark fashion have all a special meaning to me, while I'm enthusiastic visual-kei music/fashion person as well. More about me in my blog.

13020570_1260786700615952_964241708_n.jpg

Leave a comment. Keywords: guest of honor, organizer, Hellocon, 2016

Children of the night masquerade ball

Sunday 4/3/16 time 8:32 PM - Tuulia - head organizer

Hello!
 
I am Tuulia, one of the Hellocon and Baby the Stars Shine Bright tea party organizers. I was also in charge of the tea party last year! I’m very excited to be working with Baby to create yet another amazing Hellocon tea party! This year we are changing the things a bit and we will actually be serving a warm meal during the event! The menu includes savoury starters, sparkling wine, spinach-ricotta-canneloni as main dish and cake and tea for dessert. Check out the detailed menu here.
 
We chose the theme for the tea party to be Children of the Night –masquerade ball, which suits the image of Baby's darker label Alice and the Pirates perfectly! The venue, Hotel Arthur main hall, suits the theme impeccably well. The main hall is actually an old Jugend era church which creates a perfect setting for a vampire ball. Notice that the tea party is at the old Jugend building next to the newer extension, so instead of entering from the the main door, enter from the Jugend building door.
 
We have prepared a lots of program for the Children of the night –masquerade ball tea party. There will be classical music performed by Loviisa Karhumäki, a vampire themed pole art performance by Shadow, meet and greet with Baby the Stars Shine Bright, best dressed contest, a bingo and lots of other interesting activities!
 
Next I wanted to list some movies that you can get inspiration for preparing your outfit for the ball. First up of course, Dracula movies!
 


“Listen to them, the children of the night. What music they make!”
― Bram Stoker

  

Then another obvious choice is Interview with the vampire. Isn’t little Claudia an ultimate gothic lolita?

1.jpg

 
Another classic with beautiful costumes is Phantom of the Opera.
 

Then because there can not be too much Depp, three movies with beautiful costumes and dark setting featuring Johnny Depp, Sweeney ToddSleepy Hollow and From Hell.

  4.jpg

  

And lastly, to get you in the mood of a masquerade ball and for the love of Bowie, the ball scene from The Labyrinth
 

Have you already started to plan your outfit for the Children of the night-masquerade ball? What is your inspiration?
 

See you at the tea party! 

Leave a comment. Keywords: hellocon, 2016, tea party

Greetings from our vendor representative

Wednesday 1/13/16 time 3:29 PM - Jenna - vendors

Hello everybody!

My name is Jenna and I am the new vendor representative of Hellocon. I have had my own accessories brand for several years now and I have been a vendor myself at many conventions so I am very familiar with being a seller in events like this. Because of that I am very excited to be part of Hellocon 2016 and make it also a great event for not only all the visitors but also for the vendors. I am very happy that people have already sent applications, thank you so very much! I hope many more will apply so we can get the most amazing and versatile range of vendors to offer. If you have any questions or comments at all feel free to ask them! I will do my best to help you before, during and after Hellocon 2016.

I hope I will see you in June!

With best regards,
Jenna

 

Leave a comment. Keywords: hellocon, 2016, organizers

Greetings from the head organizers!

Monday 1/4/16 time 7:35 PM - Tuulia & Jenni - head organizers

Hellocon is back! We are very proud to present to you Hellocon 2016 which, as some of you may have heard, wasn’t a certainty. We would like to thank our dear visitors, your love and support gave us the encouragement to keep on going despite of all the hardships we have endured. Another thanks goes to our fantastic guest of honor, Baby the Stars Bright! We are astounded that such a significant Lolita fashion brand wants to attend our event and we are joyous to be able to welcome them and you to Hellocon 2016!

Hellocon is an event completely organised by volunteers, by our desire to create something spectacular to celebrate the fashion we all love! This year we wish to bring the organisation team closer to our visitors so we will be making a series of blogposts introducing our team of organisers. You will also be getting a little insight of what we are working on and how Hellocon is made!

With love,

Jenni and Tuulia
Hellocon head organizers

10152402_10200612451232030_3172301154728420370_n.jpg

Leave a comment. Keywords: hellocon, 2016,

The next Hellocon is 18-19.6.2016

Wednesday 12/16/15 time 2:30 PM - Jenni - head organizer

We have exciting news to share with you: Hellocon is back! The next event will be held 18-19.6.2016 in the summery capital of Finland, Helsinki. The theme and the source of inspiration for the main event is enchanting and elegant rose garden. The main event will be held on Saturday and on Sunday we will host our traditional Hellocon Tea Party with a new twist (more information will be released soon!) The winds of change are blowing and we have planned many great things for Hellocon 2016 and there will be many great surprises in store for our visitors! The first big change is a brand new venue!

We welcome you to enjoy the next Hellocon to the Event Arena Bank, an old bank building, which has been transformed into its current state honouring the original 1950’s style. It will be a great background for Hellocon in all of its grandeur! This modern and versatile event arena is located at the very centre of Helsinki at Unioninkatu 20, Helsinki. Our new venue enables us to offer our visitors more program, more stalls and vendors and more exciting things to do!

We will release more information about the event and the guests of honor soon so please remember to follow us! Tickets will come on sale in January 2016. We are currently updating our website and social media, so we apologise for any inconvenience.
 

hellocon_2016_flyer.jpg

 

Hellocon saa jatkoa! Seuraava tapahtuma tullaan järjestämään kesäisessä Helsingissä 18-19.6.2016. Päätapahtuman teemana ja inspiraation lähteenä toimii lumoava ja elegantti ruusutarha. Päätapahtuma sijoittuu lauantaille ja sunnuntaina järjestetään jo perinteeksi muodostuneet Hellocon teekutsut (tänä vuonna uudella twistillä!), joista julkaistaan lisää tietoa piakkoin. Tänä vuonna Helloconissa puhaltavat uudet tuulet ja luvassa on paljon parannuksia, yllätyksiä ja muutoksia. Yksi niistä on uusi tapahtumapaikka!

Vuoden 2016 Hellocon pidetään ensimmäistä kertaa tapahtumatalo Bankissa, jonka juhlava 1950-luvun tyyliin modernilla otteella sisustettu pankkisali tulee takaamaan hulppeat raamit seuraavalle Helloconille. Uusien ja avarien tilojen ansiosta pystymme tarjoamaan kävijöillemme enemmän ohjelmaa, myyntipöytiä ja muuta tekemistä. Tapahtumatalo Bank sijaitsee mukavasti Helsingin keskustassa lähellä Esplanadin puistoa osoitteessa Unioninkatu 20, Helsinki.

Julkaisemme lisää tietoa tapahtumasta ja kunniavieraistamme pian, joten pysykää kuulolla! Liput tulevat myyntiin tammikuussa 2016. Päivitämme parhaillamme nettisivujamme sekä sosiaalista mediaamme, joten pahoittelemme mahdollista häiriötä.

Leave a comment. Keywords: Hellocon, 2016, theme, Bank